Op deze pagina staat verschillende informatie die ten goede komt van het houden van onze vogels het is aan uw eigen inzicht of u er wat mee kunt of niet.
Hier enkele tips om onbevruchte eieren te voorkomen. Oorzaak onbevruchte eieren:
Ik hoop dat dit u komend broedzeizoen bespaard blijft door dat u er nu allert op bent. Allen een goed kweekjaar toegewenst!!!!!!
1 Zet een steelpannetje op het gastel en laat daarin een klontje margarine smelten,voeg er een kommetje melk aan toe.
2 Als dit goed warm is voegt u er 3 eieren aan toe,onder voortdurend roeren maakt u een eierkoek.(niet laten koken of aanbranden)
3 Als de eierkoek is afgekoeld mengt u er +/-200 gram beschuit/paneermeel door.
U heeft dan een mooie rulle massa,prima ei voer wat u zeer gevarieerd kunt voeren.
Omdat het vers is kunt u er van alles doormengen voor wat uw afzonderlijke vogelsoort nodig heeft,u kunt dagelijks varieren.
bv roosvice, gistocal, biergist, vitaminen, fruit ,groenten(fijngesneden soepgroenten) ,kiemzaad
ook kunt u de eierschalen even in de magnetron doen en door het ei voer mengen
maar persoonlijk geef ik het kalk liever apart zodat ze dan zoveel kunnen opnemen als ze zelf behoefte aan hebben.
Hier nog een ander recept voor het maken van eivoer.
eigeel poeder 12%
magere melkpoeder (lactosevrij) 12%
voederkalk 12%
zeewierpoeder 4%
paneermeel 60%
Om het product rul te maken kunt u er gekiemd zaad, vitaminen en groenten en fruit aan toevoegen.Groenten en fruit kunt u af wisselend er door werken.
We kunnen heel gemakkelijk controleren of het de man is waardoor onbevruchte eieren ontstaan of dat het door steriliteit van de pop komt. Als we onbevruchte eieren hebben dan krijgt steevast de man de schuld, terwijl de kwaliteit van het eiwit en eidooier net zo belangrijk zijn, als de levensvatbaarheid van de zaadcellen. Je kunt dit even om te leren het beste oefenen op een kippenei.
Tik heel voorzichtig de eischil kapot, zodat zeker de eidooier niet beschadigd, als je dan goed in de eidooier kijkt zie je een witachtig schijfje aan de bovenkant in het eigeel drijven. Dit is de kiemschijf, hoe het ei ook draait de kiemschijf blijft altijd naar boven drijven in het eigeel. Dit is omdat het op deze manier tenalle tijden de eerste warmte opvangt bij het uitbroeden. De kiemschijf is dus het eerste onderdeel van het ei waar de eerste bloedadertjes ontstaan en dit groeit dan uit tot een kuikentje.
Bij onze vogels gebeurd natuurlijk het zelfde, doordat de vogels veel kleinere eieren hebben is het natuurlijk aan te raden om dit bij controle te doen met een vergrootglas.
Het eidooier mag zeker niet kapot gaan, want dan zie je de kiemschijf niet meer drijven. De kiemschijf is dus het onderdeel in het ei wat eitmaakt of de pop vruchtbaar of onvruchtbaar is. Zonder kiemschijf is dus de pop onvruchtbaar !
Als dus de broedtijd verstreken is, kun je het beste op de manier als hier boven omschreven de eieren controleren of ze bevrucht of onbevrucht zijn.
Ook komt het nog wel eens voor dat het eiwit erg waterig is, ook dan zullen de eieren niet bevrucht raken,ook dit controleer je dan meteen. U zult zien dat op deze wijze veel minder mannen de schuldige zullen zijn.
Uiteraard spelen voor een goede samenstelling van het eiwit en eidooier natuurlijk een goede en uitgebalanceerde voeding hierin een heel belangrijke rol. Dikwijls speelt voldoende eiwitrijke voeding hierin een zeer positieve rol tot het oplossen van onbevruchte eieren. Helaas zoeken het grootste gedeelte van de mensen toch nog altijd de schuld bij de man. Zelf denk ik dat de verhouding onbevruchte eieren zeker voor 50% aan de pop ligt in de praktijk. Bij mannen is het vaak zo dat ze een bepaalde periode per jaar goed vruchtbaar zijn. Dikwijls is dit in de winter periode wat minder het geval.
Als poppen onvruchtbaar zijn is dit heel vaak van blijvende aard, dit is wel mijn eigen ervaring. Dit verschijnsel kwam af en toe voor bij mijn grasparkieten poppen als ze een jaar of twee geweest waren. Dit geld voor de standaard grasparkiet. De kleintjes hebben hier gewoon gelukkig veel minder last van. Europese cultuurvogels zullen heel vaak een periode hebben dat ze onvruchtbaar zijn, de teelballen krimpen buiten het broedseizoen.
Als de eieren vies bruinachtig van binnen zijn dan zijn de eieren wel bevrucht geweest maar de kiem is dan afgestorven. Dat geeft die vaak vieze bruine kleur, maar ook stinken de eieren dan vaak. Probeer dan eens meer gemalen brandnetels door je eivoer te doen en gebruik eens een poosje kokosolie door je eivoer. Maak dit even vloeibaar door het een paar minuten in lauw water te zetten. Kokosolie bevat zeer veel vitamine’s en heeft een bacterie dodende werking.
De brandnetel is een zeer vitamine rijke plant, is zeer goed voor de bloedzuiverende werking, daarnaast erg ijzerhoudend. Mensen die uit conditie raken knappen vaak op door brandnetels. Je kunt er thee van geven, wel dagelijks verversen. Pluk alleen de jonge niet in bloei staande planten.
Wat ook heel goed kan is gehakte brandnetel door het eivoer mengen. Als fazanten en tragopanen kwekers geen gehakte brandnetels geven aan hun kuikens krijgen ze ook hun jongen nagenoeg niet groot. Dit zegt dan toch wel veel over de kwaliteit van deze plant. Als je thee geeft dan steeds om de week geven. Door het eivoer kan het gehele jaar gegeven worden.
Kokosolie heeft bacterie dodende werking en heeft een natuurlijk antibiotica werking. Veel eieren sterven af doordat de ouders geinfecteerd zijn met het een en ander. Dit wordt uiteraard door gegeven aan de eieren.Kokosolie heeft voor papagaaien en ara's broedstimulerende effecten,voor mensen in de tropen dient het als spijsolie maar houd eveneens het cholesterolniveau laag. Daarnaast bevat het veel vitamine en houd het de mensen daar gezond, men heeft daar nauwlijks last van onze welvaartziekten. Kokosolie doe je regelmatig door je eivoer en is te koop in natuurwinkels. Breng het eerst in lauw water zodat het kokosvet in olie veranderd en meng het dan door het eivoer.
Daarnaast is het ook goed om door het drinkwater wat knoflook te doen. Een teentje op 10 liter is voldoende, dit heeft ook een sterk bacterie dodende werking en houd de vogels gezond en luizen vrij.
Deze natuurlijke producten zullen er toe bijdragen dat je vogels zonder veel kunst en vliegwerk na enkele maanden het beter zullen doen. Ook het geven van natuurlijke klei zal een hoop kwalen gunstig beinvloeden.
Na mijn artikel over de jonge dood in het ei kreeg ik ook herhaalde malen schrijven en vragen over ONBEVRUCHTE eieren dit is ook iets wat zeker per jaar diverse malen terug komt en ook hier zijn weer oorzaken van.Een ding is zeker als iedere kweker eerlijk zou zijn en zijn resultaten zuiver per gemiddelde zou opgeven dan zou zeker blijken dat de onbevruchte eieren nog erg veel voorkomt en zodoende het gemiddelde per koppel flink omlaag brengt.een oplossing voor dit probleem is mogelijk en in de meeste gevallen niet erg moeilijk maar het probleem is dat het er meerder kunnen zijn en de kunst is de juiste oorzaak vast te stellen.
Een aantal wil ik in dit artikel gaan beschrijven.
Dit is volgens mij een van de meest voorkomende oorzaak, de vogels moeten ofwel kunstmatig (licht warmte) dan wel natuurlijk in broedconditie komen.Het is de kunst en de kennis van de kweker dit op het juiste moment waar te nemen, dat de beide vogels dit punt bereikt hebben. Het is duidelijk dat de vogels in een goede gezonde conditie moeten zijn .Een goed gesloten en zuiver verenpakje geen vuile poten en of stuitveren. En helder uit de ogen kijken en goed levendig en beweeglijk zijnde vogels staan regelmatig op hoge uitgestrekte poten en de man zal luid zingen.Als de vogels dit hebben en je controleert de vogels dan zal je zien dat de man een verdikte tap heeft en een licht ingevallen buik heeft. De pop heeft een kaal onderlijf met een mooie vlezige onderbuik niet al te vet. Verder zal je in de voliere pluimpjes waar gaan nemen. Zo'n een soort vogels zijn bijna aan hun broed conditie en de kans dat deze vogels het niet zullen doen in de kweek is erg gering.Vogels die in de rui zijn geweest zijn zullen zeker niet aan deze bovenvermelde eisen voldoen, evenals vogels die een piepende en kraken geluid te horen geven, of steeds ademhalen met de bek open en met de staart op en neer wippen geeft gegarandeerd problemen met de kweek en zeker onbevruchte eieren.Als men goed verzorgde vogels in goede conditie in de broedkooi zet is er na een 3 tal dagen een nest en na ongeveer 5 a 6 dagen het eerste ei. En onbevruchte eieren zo goed als uitgesloten
Het zal duidelijk zijn dat ook de vogels de gelegenheid moeten krijgen zich voldoende voor te bereiden.Vogels die recht uit de buiten volière en of TT komen zijn dit in de regel niet. Al zullen uitzonderingen altijd de regel blijven bevestigen. De vogels moeten zeker 10 maanden oud zijn de nodige rust periode gehad hebben met een goede evenwichtige en varieerde voeding in alle opzichten.
Met ander woorden een goede uitgebalanceerde zaadmengeling, regelmatig eivoer en natuurlijke vitaminen. Voldoende grit en sepia ter beschikking.Regelmatig zijn voorzien van badwater en dagelijks zuiver drinkwater.De vogels op een goede en of natuurlijke manier brengen naar de broedcyclus met een licht uur per dag van 15 a 16 uur.Zie verder punten in Ad.1 Wie zijn vogels gedurende ongeveer 9 a 10 maanden voor de kweek optimaal en goed verzorgt zal de vruchten hiervan plukken. De vogels maar aan zijn lot overlaten, om dan plots enkele weken voor de kweek er alles aan gaan doen en de vogels vol te proppen met vitaminen en andere onnatuurlijke zaken leidt onherroepelijk tot ontgoochelingen ...En onbevrucht eieren.
Het steeds maar vroeger gaan kweken met onze vogels is de laatste jaren wel bekend en dit maar het hoeft niet een grote oorzaak van de onbevruchte eieren en mislukte kweek.Dit komt gewoon omdat men de vogels niet goed brengt naar deze vervroegde broedcyclus toe En nog niet de symptomen geven vermeld in Ad.1 Bij de meeste kwekers wil men na nieuwjaar de vogels in de kweekhokken hebben, dit kan mits de vogels zeker ongeveer 10 maanden oud zijn en de juiste voorbereiding fase ondergaan hebben zoals eerder beschreven in dit artikel. Is dit niet zo wacht dan. En begin later te kweken en zal men onbevruchte eieren en of teleurstellingen zeker voorkomen. In dit geval zal geduld meer opbrengen dan alles geforceerd te gaan doen.Ook al zijn je overjarige vogels natuurlijk meer dan een jaar oud toch zal de voorbereiding een must zijn en niet overhaast te werk gaan anders heb je onbevruchte eieren
Het is bekend dat een gebrek aan vitamine ook onbevruchte eieren te weeg kan brengen. Maar wanneer hebben vogels nu een gebrek aan deze vitamines. Dit is ook vast te stellen als je vogels levendig zijn goede bevedering en zuiver zijn zoals vermeld in Ad.1. Dan zal er meestal geen probleem zijn.Geweten is dat de vitamine E erg belangrijk is voor de vogels in de kweek. Maar daar schuilt ook het gevaar je vogels nu vol gaan duwen met b.v. tarwekiemolie is zeker niet nodig en noodzakelijk. Ook met het toedienen van levertraan moeten we oppassen want als we hier mee gaan over doseren is de kans erg groot dat we onbevruchte eieren gaan krijgen. Levertraan is zeer rijk aan vitamine a en een te hoge dosis van deze vitaminen in het vogellichaam zou de vitamine E aantasten. De meeste en ervaren kwekers zijn hier dan ook uitermate voorzichtig mee.En als ze het gaan geeft, geven ze een minimale combinatie van deze vitaminen. Maar pas op overdrijf niet en dat doe je eerder als dat je denkt. Persoonlijk ben en blijf ik voor natuurlijke vitamine met in de winterperiode een dagelijkse magere melk kuur.En met een multi vitamine preparaat met mate kan ik ook vrede hebben. Maar denk er aan overdaad schaad en dan weer onbevrucht eieren.
Ook dit is een van de oorzaken van onbevruchte eieren, ofwel ze zijn bevrucht en laten de ouders de jongen aan hun lot over en ze sterven af in het nest. Wie aan tentoonstelling mee doet is erg snel geneigd direct met deze vogels te gaan kweken zeker met de poppen. Men vergeet snel dat er verschil is tussen TT vogels en kweekvogels en men gaat direct over naar de kweek na het TT seizoen. Het zal wel eens lukken maar wees eerlijk, er zullen meer mislukkingen zijn. Bij diegene waar het lukt zullen redelijk bewust te werk zijn gegaan en zullen zeker niet wekelijks met deze vogels gespeeld hebben en zullen zo toch redelijk uitgerust en goed voorbereid aan de kweek beginnen.Mijn advies geef uw TT vogels voldoende rust na uw TT periode. De vogels zullen u belonen...MET BEVRUCHTE EIEREN.
Dat te jonge vogels met een geforceerde voorbereiding zeker over gaan tot nest maken, en dat bij de kweker de indruk wekt dat de vogel in conditie is, is bekend.Ook het niet goed controleren bij aankoop van vogels of deze wel de vereiste leeftijd hebben is erg belangrijk en dit niet zo maar aannemen. Controleer dit in het kweekboek van de kweker waar je de vogels aankoopt. Beter voorkomen als genezen.Maar te jonge vogels zullen aarzelend een nest maken opbouwen afbreken, blijvend vechten onder elkaar, op den duur een ei leggen en misschien ook wel tot broeden overgaan maar het resultaat zal meestal zijn. De pop verlaat het nest met broeden ofwel en dit zal het meest voorkomen de eieren zijn ONBEVRUCHT.
Onze schimmelvogels zijn zoals je weet langer bevederd dan de intensieve vogels. Grotere vogels met een goede bevederingstructuur zijn voor ons dikwijls waardevol voor de kweek.Maar de kans is aanwezig dat je ook met iets meer onbevruchte eieren te maken kunt krijgen. Om dit te voorkomen wil ik voorstellen de pluimpjes rond de Tap en Stuit voorzichtig te verwijderen. Dus nooit wegknippen dit kan de pop afschrikken bij het paren door de stekelige stoppeltjes. Ook kan dit voorkomen als de man is voorzien van te lange teennagels. Met als gevolg weer onbevruchte eieren.
Te dunne losse en of te hoog geplaatste zitstokken kunnen ook oorzaak zijn van onbevruchte eieren. Te dunne stokken de pop kan zich niet goed vast houden tijdens de bevlieging.Dit geld ook voor de losse stokjes, wat betreft de te hoog gemonteerde stokjes geld dat ook hier de man weer problemen heeft met het bevliegen van de pop.Een goed gemonteerde zitstok met een diameter van 15 mm. en of wel platte zitstokjes gemonteerd op juiste manier zal zeker onbevruchte eieren voorkomen.
Iedereen zal dit wel eens gewaar worden in zijn kweekhok, meestal gaat dit wel over na enkele dagen. Maar het zal ook gebeuren dat dit niet het geval is .de reden kan dan zijn te jonge en of niet in conditie zijnde pop en of man.De pop is op lokroep gekoppeld aan een andere mannetje kunt dit vast stellen door te luisteren naar de lokroep van de pop en het antwoord van de steeds reagerende man. Als het wat kleur en tekening kan dan kun je de man omwisselen, zo niet zal je grote kans hebben dat het niet gaat klikken tussen dit koppel met als resultaat onbevruchte eieren.Ook gebeurt het dat je een pop heb die geen enkele man wil die zelfs de man flink zal beschadigen met vechten enz, de pop wil gewoon geen man. Hoe ik dit moet noemen??? ja ik denk dat je het wel weet wat ik bedoel maar een ding staat vast de pop is waardeloos voor onze kweek.
Dit is zeker niet de minst belangrijke oorzaak van onbevruchte eieren maar het speelt ook een grote rol in de opbouw van het embryo.Er is de laatste 25 a 30 jaar flink gekweekt naar de standaard toe en zijn diverse kleurslagen en mutaties bij gekomen. Het verbeteren van vogels gaat alleen door strenge en selectieve kweek in alle opzichten. En het is vanzelf sprekend dat alleen de beste vogels hiervoor in aanmerking blijven komen. Dat hier bij de vruchtbaarheid wel eens over het hoofd wordt gezien is aanwezig maar daar worden we dan voor gestraft.Men kan namelijk de natuurlijke eigenschappen nooit ongestraft blijven veranderen en of forceren. Trouwens menig kweker is hier al van overtuigd. Dus let ook op met de erfelijke eigenschappen van de vogels bij het koppelen anders is de kans erg groot dat je ook onbevruchte eieren krijgt.
De tweede ronde wil het ook wel eens voorkomen dat er onbevruchte eieren zijn. Dit heeft dan meestal te maken dat zowel de man en of pop te zeer actief bezig zijn geweest met het voederen van de jongen die er meestal nog bij zitten. En of dat de ouders tijdens het bevliegen gehinderd worden door de bedelende jongen. De oplossing hiervoor is de jongen tijdig in een Babykooi plaatsen. Dan zal hier dit probleem van onbevruchte zich bijna niet meer voor doen.
Ik denk met deze uiteenzetting dat de jonge en of beginnende liefhebber zich niet mogen laten afschrikken door deze uiteenzetting. Ik weet zeker dat de ook meer ervaren kweker met een van deze vermelde zaken problemen heeft gehad. Het is aan de kweker zelf dit op te vangen en tijdig het probleem te verhelpen ik hoop u met dit artikel een aanzet te hebben gegeven om de eventuele problemen in een begin stadium aan te pakken.
Ik wens u een goede kweek met weinig ONBEVRUCHTE eieren